Böyle maskaralık olmaz

Bu başlık bu yazının başlığı olsa da bu sözü Demirci ‘de Kaymakamlık Proje ofisi toplantı salonunda, İlçe Kaymakamı yanında otururken, iki MEM ‘ de şube artı vekil müdür yanındayken, derdini günlerdir anlatamayan vatandaş karşısındayken Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer etti.

Gazetecilik kamu adına yapılan bir meslek. Çalan telefonlara şahit olmanızı isterdim. Her arayanı dinlemek, anlayıp öğrenmek, işin resmi şeklini kavramak için sizlerin 3-5 dakikada okuyup bitirdiğiniz haberler için bizim ayırdığımız zaman, gayret ve emeği burada ifade etmek zor.

Ahatlar ve Demirciler Mahallesi halkı 5-6-7-8 ‘inci sınıfa kadar gelmiş çocuklarının Demirci İlçe Milli Eğitim’in aldığı sürpriz kararla ilçe merkezindeki 75.Yıl Âlime Paşa Ortaokulundan Durhasan Mahallesindeki ortaokula taşınması işini resmi olarak duymadı. Ben yaptım oldu mantığıyla uygulamadan veliler teferruatı öğrenci servis şoförlerinden duyuyorlar. Kaymakama, Milli Eğitim Müdürüne, AKP’nin İlçe Başkanına, Demirci Belediye Başkanına ve hatta başkan yardımcısı Mustafa Hoca ‘ya bile çıkıp dertlerini arz ediyorlar. Ancak herkes dinliyor sonuç değişmiyor. Tüm bu uğraşların ardından bir siyasinin tavsiyesiyle beni buldular. İnsanları dinledim tüylerim ürperdi. Araştırdım bilgiler doğruydu. Olayı yerinde görmek için Ahatlar Mahallesine gittim. Halk toplandı okulun bahçesindeki çam ağacının altında insanları dinledim. Kameraya çektim. Çocukları dinledim. Hepsi cıvıl cıvıl zeki çocuklardı, onların söyleyecekleri benim için çok önemliydi. Feryat figan hepsinin ağzındaydı “Biz Demirci ‘de okumak istiyoruz “ diye haykırdılar. Bu haykırışı bu başlıkla haber yaptım. Bu haberi bu yukarıda isimlerini zikrettiğim tüm Demircili idarecilerde okudular. Okudular diyorum okumazlar riskini ortadan kaldırmak için bu haberden onları haberdar edecek en etkili ve yetkili yanı başlarındaki çalışanlarına ulaştım.

Ancak sessizlik bozulmadı. Halkın istekleri dinlenilmedi. Bir tane idareci bu konuyu anlamak dinlemek için zaman ayırmadı. Ben röportaja gittiğimde Ahatlar Mahallesi Muhtarı yanımıza gelmedi, ben zamanında siyaset yaptım, memurluk yaptım, muhtarın ne olduğunu bilen biri olarak iki defa da muhtara haber gönderdim, gelsin onu da dinleyelim istedim, ama muhtar da o gün maalesef gelmedi. Böyle kırsal yerlerde muhtarlar elastik olurlar ama bu muhtarın nezaketle bile işi yokmuş meğer. 

Köyüne iyi kötü bir gazeteci gelmiş onun vatandaşlarını dinliyor üstelik, evine kadar adam da göndermiş, gelip bir hoş geldin demeliydi. Neyse bu muhtarın sandıktan çıkarken bıçak sırtı muhtar olması sonucunda böyle davrandığını düşünüyorum.

Haberin ardından ilçe Milli Eğitim’den bilgi almak için telefon ediyorum. Telefona bir tek yetkili çıkmıyor. Toplantıdayız denip denip santral memuruyla hasbihal ediyoruz. Benim aramalarıma rağmen, ismimi ve telefonumu not aldırmama rağmen dönmeyen ilçe milli eğitim müdürünü birkaç gün sonra FETÖ/PDY operasyonları kapsamında kollarındaki kelepçeyle Afyon’a gözaltına alınıp giderken İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün önünde görebiliyorum. Dünya küçük işte! Müdürü gören, onun haberini yapan tek gazeteci yine o telefonlarına çıkılmayan, geriye dönüp nezaketle niçin arandığı sorulmayan kişi ben oluyordum.

VALİ DEMİRCİ’YE GELİYOR
Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer çok yoğun bir programla Demirci ilçe ziyaretine geliyor haberi ulaştığında ilk aklıma gelen Ahatlar ve Demirciler mahallesindeki o gözlerinden zekâlarını görebildiğim, bu çorak toprakların kaderini değiştirmek için okumak isteyen çocuklar geldi. Elleri nasırlı varını yoğunu bu dağda taşta çalışarak ve yaşayarak çocuklarını okutmak isteyen o garip guraba halk geldi. Onları haberdar ettim.

 Niyetim Demirci’ye gelsinler Vali beye dertlerini arz etsinlerdi. Dedim ya varını yoğunu çocuklarının tahsil etmesi için harcayan cefakâr insanlar yanlarında o zekâ küpü çocuklarıyla minibüse dolup sabahın 08.30’unda ilçeye geldiler.
Vali bey biraz erkenci valilerden o Kaymakamlığa bizden önce gelip daire amirlerini toplayıp brifing almaya başlamış. Gazeteci refleksiyle oralarda bir dolanıp istihbarat ettim ki vali beyin Demirci’ye sabah 07.50’de girmiş olması o an gündemdi.

Bekledik 3 saate yakın. Gelen giden ne oluyor diyor. Bu arada şunun farkına vardım. Sözünü ettiğim “Biz Demirci’de okumak istiyoruz” haberini meğer herkes okumuş. Herkes konuyu biliyor. Herkes Ahatlar ve Demirciler Mahallesinden gelen insanlarla birlikte beni de Kaymakamlığın proje ofisinin önünde görüp, gülümsüyor ve Demirci ‘de alışık olunmayan devlete milletin dert anlatmasını birazda alaycı yüz ifadeleriyle karşılıyorlar.

Giren çıkanlardan etkili olabilecek kişilere durumu izah ettim. Vali beyin dışarıdaki topluluktan bir şekilde haberi oldu. Bunu teyid ettim kafamdaki düşünce program gereği daire amirleri ile toplantı bitince belediyeye giderken kapının önünde bizi dinlemesiydi.

VALİ BEY SİZLERİ BEKLİYOR
Daire amirleri toplantısı bittiğinde çıkan her idareci ve amir konumundakiler bana ve insanlara bakıp gülümseyerek “Vali bey sizle görüşecek “ diyor.
Derken aileler, çocuklarla birlikte içeri çağrıldık. Vali bey kapının önünde toplantı odasına her girenin elini sıktı hoş geldiniz dedi. Çocukları masaya etrafına dizdi, onlara limonata, kuruyemiş ve çerez ikram etti. Onlarla birer birer tanıştı. Daha sonra çocuklara gayet şefkatli ve sevgiyle “çerezleri ceplerinize doldurun yiyin, dışarıda bekleyin, ben anne ve babalarınızla görüşeceğim” dedi.
Bu defa masanın etrafına anne ve babalar toplandı. Vali bey deneyimli bir devlet adabı ve tecrübesiyle “ talebinizin yerine getirilmemesi halinde, bu konuşmalar çocukların yanında görüşülmesin diye dışarı çıkardım” diyerek söze başlıyor. Vali yaklaşık 15 dakika tedbirli bir amir modunda kendisine orada bulunan ilgililerin ayaküstü verilen eksik ve tam olmayan bilgilerle işin olmaması halinde gelenleri teskin edici konuşmalar yapıyor ve tek tek sizleri dinleyeceğim diyor. Vali beyin bu süre içinde konuştukları devletin imkânları ölçüsünde tek çare olarak başvurduğu ama halkın istemediği bir uygulama modunu bir anneyi dinlerken kaybettik.

“ORTAM DEĞİŞİKLİĞİ” GÜNÜN SÖZÜ OLUVERDİ
Bir anne 8.sınıfa geçen ve yaklaşık 3 ay sonra TEOG sınavına girecek çocuğunun bu taşınmadan dolayı ortam ve arkadaşlarından ayrılacağı, öğretmenlerine alışkanlıklarının olduğunu söylemesinin ardından Vali bey burada olayı didikleyecek noktayı yakaladı. Bizlerde o an anladık ki yukarıda sözünü ettiğim ilgililerin ayaküstü eksik ve tam olmayan bilgileri doğrultusunda 15 dakika sürdürdüğü teskin edici konuşmayı yapmış.

Vali beyin bu eksik bilgilerden anladığı şuymuş meğer. Vatandaş köylerindeki okulun kapandığını ve çocuklarının Durhasan’a taşınmasına karşı şikâyetçiler.
 Ancak durum o değil vatandaşlar 5-6-7-8 ‘inci sınıfta okuyacak öğrencilerinin Durhasan’a taşınmasına karşı. Vali bey bunu şube müdürü şimdiki müdür vekili zata sordu o anlattı bir şeyler ama vali ısrarla sordu “bu çocuklar kaç kişi geçen yıl nerde okudular ve bu yıl nerde okuması kararını verdiniz”
Oradan bir baba tek kelime etti. “Demirci’ye geliyorlardı vali beyim”

Vali bey işte tam burada yumruğunu masaya vurdu. “Olmaz bu kabul edilemez, çocuğu bugüne kadar ilçe merkezinde okut, sonra köy okuluna gönder, böyle maskaralık olmaz, bu işi düzeltin, ben vali olarak emrediyorum bu sorunu hemen çözün, olmaz böyle şey, 19 tane çocuğu kurban ediyorsunuz, devlet milleti dinler, bu anne babalar ve çocuklar haklıymış, derhal bu işi bitirin Kaymakam bey, gereğini yapın, bana rapor ve onay gönderin “ diyerek şube müdürlüğünden müdür vekil olmuş zata “tamam mı?” diyerek onay istedi ve cılız bir tonla da olsa “tamam” yanıtını aldı.

Ailelerin gözlerinin içi gülüyordu. Toplantı salonunun dışında bekleyen çocuklara müjdeyi ben verdim. Onlar haykırmış “Demirci’de okumak istiyoruz” demişler, kimseler onları duymamış ve duymazdan gelmiş ama Vali amca bu sese kulak verip onları mutlu edecek kararı verip “Demirci’de okuyacaklar’ demiş o saçma kararı çöpe atmıştı.

DEMİRCİ ‘DE İLÇE MİLLİ EĞİTİM İNSANLARI GERİYOR VE MUTSUZ EDİYOR
Son yıllarda Demirci İlçe Milli Eğitim ‘de alınan kararlar insanları hep geriyor, mutsuz ediyor.
Burada bir arıza var.
İlçenin kazanımlarını kaybettiren, değerlerini bu memleketten uzaklaştıran, eğitim camiasındaki ayrıştırıcı ve ötekileştirici tavırlarla insanları üzen bir yapı var.
Vali bey yukarıda anlattığım konuyla ilgili “böyle maskaralık olmaz” deyip taşı gediğine oturtsa da bu milleti bir dinlese daha ne maskaralıklar bulacak.
Yazılanlara çizilenlere kulak vermelisiniz.
Habersiz gibi davranırsanız, haksız ve adaletsiz işler yaparsanız kısaca Demirci ‘de maskaralıklarınız sürer veya devam ederse unutmayın “Manisa ‘da bir Vali var”.

Bu Demirci ilçe Milli Eğitimin idari kadroları daha işin başında, yani okullar açılmadan derhal tasfiye edilmeli ve yıllardır camiayı birbirine düşüren, aldığı gayri hukuki kararlarla insanları üzen bu insanları, bu makamlardan uzaklaştırmalısınız. Önce hocası sonra başkanı olan kişinin kefil olması ile getirilen müdür Fetö bağlantısı nedeniyle açığa ve gözaltına alındı. Akıbeti ne olursa olsun onun döneminde alınmış tüm kararların tekrar gözden geçirilmesi gerekmekte, bu kararlar alınırken hemen yanında olanlarda bu koltukları derhal ama derhal boşaltmalıdırlar.
Vali beyin karşısında “maskaralık” ifadesini duyanlar bu konuda acilen ve hatta ivedilikle karar almalıdırlar.
Millet izliyor. Herkesin her şeyden haberi var. Bu alınan haksız kararların vebali çok ağır olur demedi demeyin… Bu kadar maskaralık yetsin gayrı..Eğitim camiası burnundan soluyor duymuyor, görmüyor musunuz?
Mustafa Temiz
manisasonhaber@gmail.com


YORUM EKLE
YORUMLAR
Tülay Kaya
Tülay Kaya - 8 yıl Önce

Allah sizden ve sayın vali beyden razı olsun

hüseyin
hüseyin - 8 yıl Önce

Hak adalet yerini bulacak inşallah kahrolsun fetö cüler